Mint ahogy azt előző posztunkban is írtuk, az egyre digitalizáltabbá vált világunk hatással van a foglalkoztatási szektorra is, így a közösségi portálokon jelenlévő felhasználóknak egyre tudatosabban kell kezelniük profil felületüket, hiszen lassan de biztosan az önéletrajz mellett a Facebook profil ellenőrzése is az interjúztatás részévé válik.

A Journal of Applied Social Psychology esettanulmányában a felvételiztetők 10-15 percet foglalkoztak egy-egy profillal, mely alapján besorolták a jelentkezőket különböző személyiségtípus kategóriákba, majd összevetve a személyekről szerzett addigi ismereteket, megbecsülték jövőbeni teljesítményüket. Ezek után természetesen további interjúztatási formákat is alkalmaztak (IQ-teszt), de meglepő módon a Facebook profil alapján kialakított vélemény, rangsor jobb eredményeket hozott, mint a többi módszer. 1

Bár ez természetesen nem váltja kis a személyes interjút, ugyanakkor ez a tanulmány arra figyelmeztet minket: védd a profilod az idegenektől, és védd a privát szférádat a munkahelyedtől! Bár a munkahelyeknek sem árt vigyázni, hiszen a közösségi oldalak jogilag a privátszférába tartoznak, tehát a munkáltatók az új munkatörvény alapján az alkalmazottaknak csak a vállalattal kapcsolatos tevékenységét ellenőrizhetik az adott portálokon. Sajnos ezek a dolgok nehezen ellenőrizhetők, ezért a „jobb félni, mint megijedni” taktikát ajánljuk alkalmazni.

Az álláskeresők egyetlen mentsvára az adatvédelmi beállítások, amit ha okosan használnak, még egy munkáltató számára is profi profilt tudnak kialakítani. Ehhez a felhasználóknak egy bizonyos stratégiát kell kialakítani – milyen stílusú profilt is szeretnének igazából. A stratégia kialakítása az ábrán feltüntetett tényezőktől függhet:

adatbédelem_stratégia_1.JPG

Forrás: Burghardt Virág: A Facebook felhasználók magánszférát védő stratégiái [2012]

Különböző kutatások és felmérések azt bizonyítják, hogy egyre szélesebb körben kezd Magyarországon kialakulni az úgynevezett adattudatos réteg. Rájuk jellemző, „hogy látják és ismerik a közösségi oldal veszélyeit, adatérzékenyek, aggasztó számukra, ha bizonyos személyes adataikat ismeretlenek is elérik, tudatosan osztják meg a róluk szóló információkat és azoknak a láthatóságát is korlátozzák mások elől, azaz az adatvédelmi beállításokat is többnyire ismerik és használják”. 2

Mit tehetünk, ha nem tudjuk, mi az, amit egy idegen lát a profilunkon? Milyen beállításokat alkalmazzunk, hogy illetéktelen szemek ne lássák azt, amit csak a barátainkkal szeretnénk megosztani? Mindenre megoldást jelent 3-4 kattintás:

fb_beállítások.JPG

Oszd meg barátaiddal a vicces hosszú hétvégi kiruccanás képeit, de tiltsd le róla azokat az ismerőseidet, akik esetleg nem nézik jó szemmel mulatozásodat; Azon felhasználók számára, akik nem ismerőseid, le tudod tiltani majdnem az összes információdat, tehát egy adott interjú alkalmával a neveden, a profilképeden és a lakóhelyeden kívül nem fognak mást látni.

Ha akkorának érzed a bajt, hogy az adatvédelmi beállítások már nem segítenek, akkor pedig használd a törlés gombot, és távolítsd el online életed azon részeit, melyek nem publikusak a nagyközönség számára; majd ellenőrizd akciód sikerességét a „View as…” funkció segítségével, mely megmutatja, hogyan látnak téged ismerőseid és az ismeretlenek.

Vigyázzunk, hiszen egy szépen felépített önéletrajzot, egy szimpatikus interjút is tönkre tud tenni egy-egy kompromittáló fotó vagy bejegyzés az oldalunkon. Ezért is kell megfontoltan alkalmazni a személyes beállításokat, korlátozással vagy tiltással, ésszel használni közösségi profilunkat

fb_adatlap.JPG

Írta: Novák Rebeka

Források:

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1559-1816

Burghardt Virág: A Facebook felhasználók magánszférát védő stratégiái [2012]

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr224877116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása