Újabb pozitív eredményeket tudhat magáénak a Facebook; a múltkori árvíz-összefogás kielemzésekor már láthattuk, milyen sikereket ér el a közösségi média a társadalmi problémákban. Ám azóta újabb, bár az árvíz-ügynél kicsit meglepőbb ötlettel állt elő Zuckerberg Amerikában és Angliában; a státusz beállításánál meg lehet adni, hogy valaki szeretne-e szervdonor lenni, avagy sem.

Folyamatosan új ötletekkel és frissítésekkel bővül a Facebook. Ez azonban mégis egy nagyon meglepő, de annál hasznosabb elgondolás volt, ugyanis bevált: rengetegen jelölték magukat az adatlapjukon szervdonornak. Azért óriási előrelépés ez, mert az elmúlt húsz évben a felajánlók száma nem bővült; ellenben a várólistán szereplő nevek aránya exponenciálisan nőtt. Évente 5-10 ezren halnak meg úgy, hogy valamilyen szervük alkalmas lenne mások életének a megmentésére. A közösségi média azonban valamilyen olyan tudatalatti erővel bírt, hogy tízszer annyi önzetlen jelentkezőt eredményezett. A kezdeményezés első napján majdnem 60 ezer felhasználó jelezte, hogy igen, szeretne szervdonor lenni.

keep-calm-and-be-a-donor.png

Hogy lehet, hogy ilyen hatással van ez a közösségi oldal az emberekre? Talán egy magasabb rendű cél teljesítésében akarnak részt venni, ám lehet, hogy csak egy kezdeti lelkesedés és nem egy megalapozott döntés áll a tömeges jelentkezések hátterében.

A jelenlegi helyzet nálunk még a régi; ám valószínűleg hamarosan itthon is bevezetik ezt a lehetőséget. A maga abszurditásában ez a dolog megoldást jelenthetne a közegészségügy egyik nagy problémájára; túl sokan várnak szervekre, és mégis hiány van. Szép, hogy összefognak az emberek és ennyi segítőkész ember akar a részese lenni egy ekkora horderejű dolognak, ám én mégis azt ajánlanám mindenkinek, hogy ne a kezdeti felfűtöttségében döntsön, mikor már nálunk is megjelenik ez az adatlapunk beállításainál.

írta: Csökönyi regina

forrás:

http://mno.hu/betegszoba/elenkiti-a-szervdonor-regisztraciot-a-facebook-1169046

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr715382318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása