A nyár utolsó hónapjának elején egyesek már túl vannak egy, vagy több nyaraláson, mások pedig még csak előtte állnak. Mindkét csoport szerencsésnek mondhatja magát, hiszen jó kiszakadni olykor egy hétre a mindennapokból—ám kinek mit jelent pontosan ez az elvonulás? Szüntelenül jelen vagyunk a közösségi hálón, állandóan fényképekkel és posztokkal tarkítva azt nyaralásnál is, vagy inkább kikapcsoljuk egy hétre a telefonunkat?

 Egy felmérés szerint az emberek 45%-a nem tud pár óránál többet az okostelefonja nélkül létezni, 19%-a pedig maximum egy hétre tudja nélkülözni. Ugyanebben a kutatásban az is kiderül, hogy négyből egy ember 30, ötből egy ember pedig 10 percenként „csekkol be”. A megkérdezettek 77%-a vitt okostelefont a nyaralására, 75% folyamatosan olvasta az emailjeit, 38% ebből pedig munkahellyel kapcsolatos tartalmú elektronikus levél volt. Kérdés, hogy napjainkban valóban ennyire nem lehet elszakadni a munkától? A válasz az, hogy ez egyén és munkahelyfüggő; valakinek a beosztása valóban annyira nélkülözhetetlen, hogy olykor-olykor (ha akarja, ha nem) muszáj nyomon követnie, mi történik. Ellenben akitől ezt nem várják el, az csak annyira nem tud elszakadni, hogy fél, valami probléma merül fel a vállalatánál, és folyamatosan „résen kell lenni” úgynevezett alarm reakcióban, hogy a lehetségesen felmerülő problémákat azonnal kezelni tudja.

nyaralás.jpg

Alapvetően természetesen azért megyünk nyaralni, hogy kiszakadjunk a hétköznapi rutinból és aktívan eltöltsük azt az egy-két hét szabadságot, ami jogosan jár nekünk. Néhányan próbálnak a kötelező feladatokat a nyaralás utánra terelni és csak a barátokkal tartani a kapcsolatot, ám mások a teljes elszigeteltséget választják. Egy pszichológus, Dr. Pamela Rutledge elmagyarázta, hogy új környezetben a közösségi média új barátok megszerzését is előresegítheti. Így több élményt szerezhetünk és szociális életünk jobban kiteljesedhet. Egy ideális világban persze az emberek nevetve a tengerbe dobják a telefonjukat, ám ez manapság már nem elvárás; lehet használni az okostelefonunkat pihenéskor is, de csak az egészséges keretek között, nem szabad, hogy passzívvá váljunk tőle.

Miért nem tudjuk kikapcsolni a telefonunkat önmagunkkal együtt? A válasz egy pszichológiai jelenség, a FOMO (fear of missing out), tehát a félelem attól, hogy valami fontosról lemaradunk. Hátrányos helyzetbe kerülünk az által, hogy valamiből kimaradunk, amiben a barátaink részt vesznek, ezáltal veszélyeztetve érezzük tudat alatt szociális státuszunkat. Ebből következik, hogy azok az emberek, akik a közösségi életüket kiemelten kezelik, nagyobb mértékben esnek FOMO-áldozattá. Kiemelten kezelni még nem probléma, de ne essünk abba a hibába, hogy a vízben való lubickolás helyett a hűs apartmanban telefonozunk egész nap.

Írta:

Csökönyi Regina

Forrás:

http://mashable.com/2013/07/28/social-media-vacation-2/

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr715435289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása