A Jobvite 2012-es kutatása (2108 felnőttet kérdeztek meg a munkapiacon) szerint Amerikában a munkanélküliek, vagy éppen az új munkát keresők 52%-a használja a Facebook-ot egy jobb állás reményében. Ez viszonylag magas arány, főleg, ha megnézzük a többi közösségi oldalt is: a LinkedIn-t, ami kifejezetten egy üzleti közösségi lap, melynek célja az üzleti kapcsolatok létesítése, csak a megkérdezettek 38%-a használta munkakeresésre. A Twitter érte el a dobogó harmadik fokát, itt a felhasználók 32%-a használta segítségként.

jobvite01.jpg

jobvite02.jpg

jobvite03.jpg

Természetesen nem mindegy, hogy az álláskeresők milyen arányban jártak sikerrel a következő oldalakon; a Facebook 15%-ukat, a Twitter (itt megelőzve a LinkedIn-t) 8%-ukat, míg a LinkedIn csak 6%-ukat segítette álláshoz. Úgy tűnik tehát, még mindig a személyes kapcsolatok állnak ez ügyben az élen: a megkérdezettek 41%-a családon, vagy barátokon keresztül jutott álláshoz.

A nemek aránya is érdekes: míg ha csak a nemek eloszlást nézzük a Facebook-on az összes felhasználó közül, akkor a nők 54,2%-kal vezetnek; de ha az álláskeresőket vesszük figyelembe, ott a nők már csak 40%-ban használják a Facebook-ot.

nemek.JPGForrás: Socialtimes.hu

Mindenesetre, a business világ és minden ehhez kapcsolódó ág is (így legyen szó álláskeresésről, álláshirdetésről, tőzsdéről, vagy akár magáról a munkavégzésről) egyre jobban beolvad a digitalizált világba, így a hétköznapi embernek is egyre jobban oda kell figyelnie arra, hogy milyen is a profilja közösségi portálokon. Hiszen manapság, ha egy ember igazán a másik körme alá akar nézni (legyen itt szó egy HR-esről), akkor bizony csak kattint kettőt, és máris többet tud a pályázó profil adataiból, mint ami az önéletrajzából kiderült.

Ezzel nagyon veszélyes vizekre eveztünk, hiszen a tegnapi buli képei nem biztos, hogy jó színben tüntetnek fel minket potenciális munkáltatónk szemében. Ezért is szól következő blogposztunk a profilok „profivá tételéről”, hogy tudjuk, mit hova, hogyan és kivel helyes megosztani az online életünkből. :)

Írta: Novák Rebeka

Forrás: Jobvite 2012-es kutatása 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr504869242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása