Óriási természeti csapás részese volt kis hazánk az elmúlt hetekben; az idei könyörtelen és pusztító árvíz sok könnyet, pénzügyi és egyéb, felbecsülhetetlen károkat okozott. Mi okozhatta az átlagon felüli áradást? Ennek is szenvedői lehettünk; ezek közé tartozik a túl sok csapadék, a kevés napsütés és a hegyekből tavasszal érkező olvadt hótömegek. A másik kérdés pedig az, hogy mi eredményezte a gyors reagálást, erős összefogást és szélsebes helyreállítást? A nagy gondban összefognak az emberek, és a Facebook is többet segített, mint azt elsőre hinnénk.

Külön oldalak jöttek létre, melyeket rengetegen látogattak meg, nem csak a szolidaritás jegyében. Az egyik oldal, amit több, mint 40 ezer like-al illettek, rengeteg hasznos információval szolgáltat napról-napra. Közlekedési információkkal, aktuális vízállásokkal, időjárás-előrejelzésekkel látják el az érdeklődőket. Olyan adatokat is közölnek, amelyekre elsőre nem is gondolnánk, ha árvízről van szó; az apadás utáni szúnyoginvázióra és a csatornák telítettsége miatti patkány-veszélyre is felhívják a figyelmet! Látványos, ám de elszomorító képekkel érzékeltetik az áradást azoknak, akiket nem érint közvetlenül a katasztrófa; hiába nem szenved tőle direkt módon, akkor is összeszorul a szíve a fotók láttán.

999543_402696529843639_1502300639_n.jpg

Ha pedig együtt érzünk, cselekvésre is ösztönöz minket; az igazi vészhelyzetkor a homokzsákok pakolására kérték az embereket, a helyzet enyhülésekor pedig a takarításra és a helyreállításra. A résztvevőktől idézett postokat is elolvashatjuk, ők hogyan élték meg a közvetlen közreműködést, és rengeteg köszönetnyilvánítás is érkezett az emberektől a Facebook-on keresztül.

Olvasgatva ezeket az oldalakat a látogatót átjárja a részvét, a meghatódás. Rengeteg információ közvetítésében részt vett a Facebook! Erre például egy 19. századi árvíznél nem lehetett volna támaszkodni, sokkal bonyodalmasabb volt akkoriban a segítségkérés és a felhívás az összefogásra. A Facebook segített a gyors reagálásban, helyreállításban és részvétnyilvánításban. A sok pozitívuma mellett az ilyen célokért is érdemes volt létrehozni ezt a szociális hálót!

írta: Csökönyi Regina

források:

https://www.facebook.com/Arviz2013?fref=ts

https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr965378804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása