Mindannyian tudjuk, hogy manapság egy jó önéletrajz fegyver lehet a kezünkben; nem csak azért, mert a cégeknél az első benyomást ennek segítségével tudjuk kialakítani, hanem mert benne van minden eredményünk és tapasztalatunk, kezdetektől a jelenig. Ám egyre többször lehet olyasmiről hallani, hogy valaki hiába küldi el rengeteg helyre az önéletrajzát, visszajelzéseket csak nagyon ritkán kap. Magyarországon jelenleg 10,1%-os a munkanélküliség, azaz a gazdaságilag aktív népesség több mint egytizede nem talált még megfelelő munkahelyet.

Mivel a munkaerőpiacokon a verseny nagyon erős, érdemes ezért minél több lábon állni és minden lehetőséget kihasználni. A LinkedIn nevű közösségi oldalon nem csak az ismerőseinkről kaphatunk információkat, hanem feltölthetjük tanulmányainkat, munkatapasztalatainkat. Amennyiben ezeket a kulcsfontosságú adatokat láthatóvá tesszük, a cégek könnyen elérnek bennünket, s önéletrajz nélkül is megkapják azokat a szükséges tudnivalókat, melyekre kíváncsiak. Mint ahogyan már korábban is említettük a Facebook-kal kapcsolatban, a hétvégi bulik borvirágos képei nem biztos, hogy megnyerőek az esetleges jövőbeli főnökeinknek—ezért itt is vigyáznunk kell arra, milyen tartalmakat osztunk meg nyilvánosan, bár a LinkedIn egyébként sem egy ilyen célokra teremtett közösségi oldal. 


h.pngForrás: LinkedIN

Ajánlásokat lehet adni és kérni, illetve meg lehet találni azokat az embereket, akikkel egyezik az érdeklődési körünk; ezzel is elősegítjük azt, hogy egymást motiváljuk a munkaerőpiacokon. Kérdéseket is tehetünk fel egy adott terület szakértőitől, s minél nagyobb ismeretségi hálózatot építünk ki, annál több embert ismerünk el és annál több ajánlást kaphatunk, s ez mind azért jó, mert gyorsabban találunk munkát, mintha levelekkel bombáznánk olyan cégeket, akik nem is válaszolnak nekünk. Kis hazánkban nem annyira elterjedt még ez az álláskeresési technika, ám egyre több felhasználótól érkezik pozitív visszacsatolás, miszerint valóban működik! Nem szabad ódzkodni tőle, hiszen ha okosan használjuk ki ezt a lehetőséget, csak nyerhetünk vele!

Amennyiben már találtunk munkahelyet, akkor sem kell törölnünk magunkat; egyszerűen csak átállítjuk a státuszunkat „alkalmazott”-ra, ezzel is megadjuk annak az esélyét, hogy hátha megtalálnak és elcsábítanak minket még jobb helyekre. Manapság a dinamikusan változó gazdasági és vállalati környezet kiszámíthatatlan munkaerőpiacot eredményez, ezáltal sokszor nem érezzük magunkat biztonságban akkor sem, ha már megtaláltuk helyünket. Maradjunk ekkor is aktívak a LinkedIn-en, s használjuk ki számos pozitív előnyét!

Írta: Csökönyi Regina

Források:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun21307.pdf

http://www.clear.hu/social-media/mire-jo-a-linkedin/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socialnetworks.blog.hu/api/trackback/id/tr385494719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása